Eftersöksprov – Wachtelhund

tn-griseftersokJag är en av dom som förespråkar ett delat ÖKL (öppenklass prov). Alltså ett eftersöksprov för sig och ”skogsdelen” för sig. Av de enkla anledningarna att få fler hundar på prov, mer engagerade ägare/uppfödare och därmed möjliggöra hårdare selektion på de hundar/uppfödare som verkligen presterar!

Jag ser gärna att eftersöks-momenten förenklas för en anpassning till den svenska skogsjaktkulturen/traditionen. Avancerade apporteringar tillhör SSRK och likbärarna.  Dessutom ser ju vilttillgången rätt annorlunda ut idag än vad den gjorde för 25 år sedan, mer klövvilt och mycket mindre småvilt. Och i ärlighetens namn, hur många klövviltjägare använder sina skogshundar för att stöta änder i vass idag? Givetvis förekommer det, men behöver vi verkligen prova det i något ”mischmasch”-moment som dagens vattenarbete ska föreställa?

  • Börja dagen med ett viltspår enligt SKK:s regler. Anlag eller ÖKL enligt önskemål. Detta är i sig meriterande!
  • Därefter 150 meter släpspår med fågel.
  • Efter detta 250 meter kaninsläp.
  • Vattenmomentet avslutar det hela, skott och kast i täckt vattenvegetation (vass).

Detta upplägg skulle ge ett mycket flexibelt provsystem där var och en kunde anpassa träning och meritering till det specifika behovet. Ett enklare och ändamålsenligt eftersöksprov under icke-jaktsäsong skulle kanske få fler att arbeta mer målinriktat med dressyren, som också många wachtelhundar kräver om jaktlusten är den rätta! Man skulle med detta system fortfarande kunna köra ”hela” ÖKL fast med lite enklare eftersöksmoment (som efterfrågas frekvent).

Kanske ska vi också ska ha ett svenskt elitklassprov typ det tyska Gebrauchprüfung (GP) för att säkerställa kopplingen mellan populationerna. Det kanske inte behövs mer än ett elitklassprov om året. Men det skulle vara ett steg framåt för att säkerställa genetiskt utbyte mellan länderna.

Comments

  1. Leif Markhagen says:

    Slopa kravet på UKL för att starta skogsprov, ett skottprov innan man startar skogsprovet. För att bli jaktchampion ska man ha Godkänt UKL Godkänt skogsprov och godkänt vildsvinsprov. Öppenklassprovet kan göras om till Elitprov. UKL är inget viktigt prov då det inte är ett anlagsprov utan ett prov för unghundar som fått olika chans till harträning och olika duktiga ägare. Vi skulle få många starter i skogprovet som är det viktigaste då dom flesta jagar klövvilt i skogsmiljö. Som läget är nu så är efterfrågan på wachtelhundar stort och folk avlar hej vilt på icke meriterade hundar vilket är en katastrof för rasen.

Speak Your Mind

*