Parning – Wachtelvalpar

Zeno Weidelsburg

Zeno Weidelsburg

Parning mellan SE65485/2010 Hedwig vom Wildererstein och DW 08-420 Zeno Weidelsburg mars 2013.

Helgen efter påsk åkte jag och en vän med Hedwig vom Wildererstein till Tyskland för att para. Jag tror mycket på denna parning, bägge hundarna har goda drevegenskaper, är friska och är utpräglade jaktbrukshundar med mycket skärpa, självtillit och självständighet. Jag kommer självklart behålla en valp själv. Valparna lämpar sig ej för oerfarna hundförare eller som familjehundar. Dessa hundar behöver stå hos erfarna jägare med mycket tid för hunden och många jaktdagar. Hanhunden jagar allt vilt, mycket bra på gris, är väldigt självständig, på gränsen till att gå ur hand ibland!

Mer om Parningen: Aktuella Blup-index för parningen är 93-129-105-124-122-108 (HD-Näsa-Spårskall-Spårvilja-Sök-Skott). Länk till stamtavla… Vilket betyder att vi förväntar oss en genomsnittlig HD-status, Spårvilja och Näsa en bra bit över medel vilket borgar för stor jaktlust och mycket bra upptagsförmåga, spårskallet på 105 är nära nog idealt för mina behov. Jag gillar inte lösskallade hundar och söker därför efter lite hårdskallade linjer. Söket på 122 är en bra bit över medel och med potential att höjas, Skott-indexet på 108 är absolut toppnivå. Blup-index för skott och sök av största vikt för hundens mentala egenskaper som mod, boldness, självtillit, självständighet och okänslighet (hårdhet). Dessa egenskaper är de viktigaste i vårt avelsarbete följt av stor jaktlust och hälsa.

Varken Zeno eller Hedwig har skärpetecken eller S-tecken, vilket givetvis kan väcka frågetecken. Hedwig har dock fyra syskon med S-tecken och sex med skärpetecken. Härter vom Wildererstein har dessutom använts som kontrollhund vid S-prov (vildsvinsprov) och vid densamma även blivit skadad. För någon månad sedan var jag med Hedwig i hägn och det slutade som vanligt med att hon var för närgången och kom tillbaka skadad. Hon repade dock snabbt mod och blev rullad/kastad ett par gånger till innan vi packade ihop… Utan väst kommer dessvärre Hedwig inte vara hel särskilt länge. Zeno jagar i mycket vildsvinstäta marker och kanske det som gjort att han ännu inte har fått S-tecken är hans självständiga jaktsätt (svårt att bedöma de som går iväg långt och blir borta)… Men ägaren har varken prioriterat skärpetecken eller S-tecken för Zenos del utan jagar istället ihärdigt med honom.

Zeno Weidelsburg 08-420 är alltså en självständig och stort jagande individ, precis det vi söker! Han jagar enligt uppfödaren Uwe Ickler och ägaren Fritz Vaupel pålitligt och skarpt på vildsvin och är dessutom rovviltskarp. Han kommer från en mycket intressant kull där flera av kullsyskonen jagade vildsvin på både JP och EPB/GP. Hundarna i Zenos stamtavla är alla viltskarpa och utpräglade skogsjakthundar! Jag pratade med ägaren till pappan till Zeno, Vitus vom Fuchshohl, på ett EPB i Reinhardswald 2007. Även Vitus var en självständig och mycket viltskarp individ, även om det för dagen inte gått något vidare. Fuchshohl-stammen med linjeaveln på Kora vom Fuchshohl/Igor Weidelsburg ger en möjlighet till avkommor utöver det vanliga. Vi ser mycket fram emot denna parning!!!

Inavelsgraden på parningen är 0,20 (Rosa Weidelsburg). Alltså försumbar! Men bakåt i linjerna är det förstås mycket Weidelsburg med inslag av Dreiannen/Wildererstein och Gonzeburg.

SE65485/2010 Hedwig vom Wildererstein har ett 1:a pris på JP och ett 3:e pris på EPB. Mer om Hedwig här…

Kenneln kommer även hålla ett par valp- och unghundsträffar för att styra och vägleda köparna om intresse finns. Detta är inte några enkla hundar, bägge hundarna är viltskarpa, kan rymma om tillfälle ges och kan visa bytesmedvetenhet. Som sagt en van hand rekommenderas utan några hårda tag. Fredrik är utbildad jakthundsdressyrinstruktör av Svenska Jägareförbundet. Hårda metoder och dominans rekommenderas inte. Men tydlighet och konsekvent bestämmande rekommenderas!

Speak Your Mind

*