September 2014 – UKL B-kullen

Bergfeld Blod och Bruno har startat på unghundsklass (UKL) i Skänninge. Resultatet kunde varit bättre. Blod gick bra på haren och mycket bra i skogen, tyvärr orkade han inte hålla ihop hela dagen och bedömdes skottberörd. Hans resultat blev 6-8-5-6-7-5-6-4-1. Bergfeld Bruno gick helt tyst på haren och presterade inte något vidare på skogsarbetet, vilket var förvånande enligt föraren. Skottet sent framåt kvällen hade han dock inga problem med. Brunos resultat blev, om jag kommer ihåg rätt, 4-1-5-5-3-8-8-8-1 (reservation för fel).

Bergeld Baxna och Bea kommer starta UKL under hösten. Baxna troligtvis andra helgen i oktober och Bea lite senare p.g.a. löp.

Nedslag på skott är något jag tar väldigt hårt på. Skottproblem är alltid något man måste beakta i avelsarbetet. Hedwigs och Zenos avelsvärden för skott ligger högt men likväl kan man få problem. För rasen som helhet gäller att ca 5-9 % visar någon skottproblematik på UKL. Nu ska vi se hur Baxna och Bea reagerar på skottmomentet i UKL. Tänk på att vänja era valpar och unghundar vid skott som sig bör. Belasta inte heller valpen eller unghunden för hårt genom att ta med dom otränade på skjutbanan, det kanske funkar de första 100 skotten, men till sist kan även den bästa hunden tycka det är jobbigt. Hundarna ska i bästa fall bara ha positiva erfarenheter av skott.

Skitjakt på er!

Speak Your Mind

*