Avelsmål

Skyddstest_OskyddadLjumske_PE

Min målsättning med aveln (selektionen) är att ta fram rastypiska tyska wachtelhundar för de krassa behoven i den praktiska jaktutövningen. Detta innebär att våra hundar ska ha självtillit, vara rovviltskarpasjälvständiga och väldigt företagsamma. En hög energinivå bidrar till att de hundar jag selekterar på inte lämpar sig hobbyjägaren utan till riktiga jägare med behov av robusta och krävande jaktbrukshundar! Vidare innebär detta att hundarna ovillkorligen skall användas som solojägers i den praktiska jakten och därmed också utbildas/jagas in som detta! Det är vårt ansvar att ta fram hundar med anlag för att bli solojägers och inte några drevtjuvar eller blindpipor.

Jag hymlar inte med mina anspråk på en rastypisk wachtelhund. Jag ställer mycket höga krav på de hundar som jag jagar med och ännu högre krav på de avelsdjur som används. Våra hundar ska ligga på hög nivå vad gäller jaktanlag, boldness och rovviltskärpa! Jag har jagat med många olika raser i skogarna från Skåne till Sörmland, utomlands i framförallt Tyskland och den ras som uppfyller mina behov är den rastypiska tyska wachtelhunden.

Grandel vom DiemtalSom skogsjägare behöver jag ett stort och självständigt sök på mina hundar, ett spårsäkert och relativt långsamt drevarbete med ett ärligt spårskall för att ge passkyttarna (och mig) lugna och bra skottlägen. Mod och viltskärpa för att hundarna på egen hand ska få loss de flesta vildsvin som gör motstånd, tidig jakt för att forma hundarna till solojägers och ett bra samarbete!  Detta brukar betyda att hundarna, rätt injagade, som regel jagar självständigt mellan 20-50 minuter, på det flesta viltslag, för att sedan vara åter hos föraren. För eftersöken kräver jag att hundarna ska ha anlag för att spåra i lina, hetsa över långa flyktsträckor och stoppa eller avliva skadat vilt.

Vi använder oss av moderna avelsmetoder likväl som hundarnas prestationer i praktisk jakt i vårt avelsarbete. Självklart är våra avelshundar startade på jaktprov. Jaktproven är en förutsättning för rasvård och framsteg, samt att det ger valpköpare objektiv information om föräldradjuren. Genom att studera och väga t.ex. blup-index mot den information vi får genom att jaga med hundarna får vi den största och bästa informationen av avelsdjuren som är möjligt.

/Fredrik Andersson