Vicco von der Gonzeburg

Valpar efter Vicco von der Gonzeburg & Otter vom Ludwigstrauch

Valpar efter Vicco von der Gonzeburg & Otter vom Ludwigstrauch

När jag letade täckhane till Hedwig vom Wildererstein 2012 var valet inte särskilt svårt. Pappan till min egen Ville Vicco von der Gonzeburg hade allt jag söker hos en wachtelhund. Vicco von der Gonzeburg stod hos Mikael Anjou, Sveriges kanske mest kunnigaste inom skogsjakten och eftersök med wachtelhund. Vicco var totalt självständig, orädd och viltskarp. Drevskallet relativt hårt vilket jag gillar och övriga drevegenskaper helt ok. Jag har själv jagat med Vicco vid ett flertal tillfällen och varit närvarande vid ett par eftersök på skadade stora grisar. Jag lovar, det saknas inget!

Tyvärr tog sig inte parningen vid det tillfället, men vi planerar att åter prova under våren 2013!

Fick vintern 2013 det mycket tråkiga beskedet att Vicco von der Gonzeburg avlidit av skadorna efter en vildsvinsjakt. Hundar som Vicco är svåra att hitta idag… Wachtelhunden har mer och mer blivit den allmänna jägarens hund, avlad på och för jaktprovens krav. De jägare och hundkarlar som omedgörligt selekterar på verklighetens krav är få och lever en undanskymd tillvaro ofta skild från föreningen.

När Rudolf Friess fick Donar vom Klosterhof skjuten till döds under en jakt, den absoluta bästa vildsvinshund och blivande prototyp för wachtelhunden som kanske lärde honom mest om wachtelhunden i vildsvinsjakten, hörde också de bästa jaktåren i hans liv till det förgångna. Aldrig igen fick Rudolf Friess uppleva en sådan hund i kopplet igen. Jag är oerhört rädd att även detta ska hända oss… Och som sagt, jag har sett en ansenlig mängd wachtelhundar. Jag citerar R. Friess den sista meningen ur boken Hatz Watz, avsnittet om Donars död ”med honom var också de 10 bästa jägaråren i mitt liv, åtminstone de hårdaste och intensivaste, förbi och försjunkna”

Filmen nedan är från ett vildsvinshägn 2006. Det är inte att man förundras att det finns dessa hundar som utan att tveka gör vad som krävs av dom. För övrigt anser jag att man inte ska släppa en fullvuxen injagad wachtelhund i hägn, förutom i de fall man behöver arbeta upp modet efter att de vikit ned sig.

Vicco har dock gett avkommor av rang med extremt bra skärpa! Se t.ex. Vejkabos kennel…