Ville – Sauwald/Gonzeburg

Ville_RådmansgatanSjälvständig, väldigt skarp och total solojäger! Denna jaktmaskin u. Uschi vom Sauwald och e. Vicco von der Gonzeburg köpte jag 2005 av Mikael Anjou, Wachtelmans kennel. Så fort jag hörde om denna parning bokade jag en valp. Det blev tre hanar och jag hade turen att välja denna hund som med största sannolikhet kommer att vara den bästa hund jag ägt och jagat med! Jag hoppas givetvis jag får en lika bra och kanske ännu bättre i framtiden!

Båda föräldrarna är skarpa vildsvins- och eftersökshundar. U-Sauwald kullen är känd i Tyskland som en jaktstark kull på kanske framförallt gris. Gonzeburg behöver ingen närmare presentation vad gäller jaktförmåga och skärpa…

Skyddstest_OskyddadLjumske_PE

Ville är min prototyp för en rastypisk wachtelhund på många områden. Det är en svår hund som går mig ur hand gång på gång och jagar ofta för sig själv. Skulden för detta lägger jag på mig själv och min oerfarenhet när jag köpte honom. Samtidigt lägger jag också skulden på alla odugliga uppfödare som avlar på medelmåttor, vilket gjorde att när jag fick Ville lät jag honom få alldeles för fria tyglar. Men i kolmårdens skogar och där grisarna ligger gömda och behöver lite ryck för att gå ur såten är Ville oöverträffad.

Nedan videoklipp är från första hägnträningen med Ville. Han hade vid detta tillfälle endast träffat gris vid några fåtal tillfällen. Det som verkligen imponerade på mig vid detta tillfället är den totala orädslan för grisarna. Inga grova räddskällningar direkt… Det gick inte heller att koppla honom utan vi fångade honom under en gris efter ca 1 timmes konstant jakt. Idag är han skarpare och det är så gott som otänkbart att släppa honom i hägn, men likväl tar eller skadar han aldrig några vilda grisar. Det går helt enkelt för sakta när han driver och grisarna går som sagt alltid undan för honom.