Parningar – Valpar

Parning våren 2014 med SE65485/2010 Hedwig vom Wildererstein och SE 15522/2012 Digeshults Paddy

Aktuella avelsvärden i DOGBASE för kullen är 86-133-108-127-121-108 (HD-Näsa-Spårskall-Spårvilja-Sök-Skott).

Stamtavla Digeshults Paddy

Stamtavla Digeshults Paddy

Digeshults Paddy är en ung hane som jag valt utifrån hans tidiga prestationer i den praktiska jakten, hans arbete i vildsvinshägn och utmärkta avelsvärden. Han har en intressant stamtavla med riktigt bra hundar, men så är det ju för det mesta! Det gäller att hitta de hundar som sticker ut och presterar i den praktiska jakten! Det gör Paddy definitivt! Det är en hund som det hela tiden händer saker runt!

Paddy är ingen kortjagande hund, han söker väldigt självständigt och stort, drevtiderna brukar ligga på 20-40 minuter. Han är oftast åter efter ca en timme. Drevhastigheten är väldigt måttlig (ca 7 km/h) vilket är en egenskap jag uppskattar i kombination med något längre drevtider! Wachtelhundar ska jaga med låg näsa, inte springa och vinda!!!

Bertil och Digeshults Paddy

Bertil och Digeshults Paddy

Arbetet i vildsvinshägn lämnar inget att önska! Hanterar alla storlekar väldigt skarp och helt självständigt! Helt orädd och med minimalt arbetsavstånd! Hunden kräver skyddsväst… Näst intill omöjlig att koppla när han arbetade med gris i hägn! I ett större hägn med galtar kopplades han efter ca 45 minuter med hål i västen på flera ställen och även pungen var sönder etc. I praktisk jakt blir det skarpa och intensiva arbeten vid upptagen och sedan uthålliga förföljande.

Tiken till Digeshults Paddy, S/Irja vom Zerling, står i kenneln Digeshults. Irja har S:et och helt vansinnigt bra avelsvärden i DOGBASE. Hundarna bakom är välkända. Pappan till Paddy, Zaro vom Waldläufer, hörde jag talas om redan 2008. Idag är han en av de främst använda och nedärvningen ser väldigt bra ut! Flera kennlar i Tyskland med samma fokus som jag (gris, stort sök, bra jakt) har använt honom med framgång. Har dömt ett vildsvinsprov till en bror till Zaros mamma, Susi vom Waldläufer, riktigt bra hane som jagade gris både skarpt och länge!

SE65485/2010 Hedwig vom Wildererstein har ett 1:a pris på JP, ett 3:e pris på EPB och godkänt tyskt vildsvinsprov (S). Mer om Hedwig här…

Att köpa valp från Kennel Bergfeld

Vi vänder oss uteslutande till jägare som jagar mer än genomsnittet och med ett behov av en hund för skogsjakten och eftersöksarbetet. Behovet för den praktiska jakten av en robust jaktbrukshund med mycket och tidig jakt, goda drevegenskaper, viltskärpa och mycket boldness (mod, självtillit och framåtanda) är det vi söker hos en valpköpare.

Kennel Bergfelds krav är alltså att valparna kommer till riktiga jägarhem med ett genuint och aktivt intresse för jakt och jaktträning med hund. Att jägaren är beredd att lägga ner den tid och omsorg som krävs för att utveckla hundens anlag till att bli en pålitlig jaktkamrat och familjemedlem. Ett gammalt talesätt säger ju ”en wachtelhund utnyttjar hänsynslöst sin herres fel och brister” och en odresserad wachtelhund med mycket jaktlust och egen vilja kan lätt gå ur hand.

Vi ger råd, tips och stöttning kontinuerligt och vid behov. Genom hemsidan kan man följa en utbildningsplan (träningsfilosofie) och vi följer upp med en valpträff och en unghundsträff för de som är intresserade! Utbildning inför jaktprov sker också med tips, råd och stöttning. Ingen ska känna att de inte kommer 100% förberedda till ett jaktprov!

Att hunden startas på jaktprov i unghundsklass vid 1-2 års ålder och att höfter och armbågar röntgas efter 1 års ålder ser vi som mycket positivt. Vi ser gärna också att man provar hunden vidare på vildsvins-, skogs- och öppenklassprov.